Suntem o echipă ce oferim servicii profesionale de peisagistică ce cuprinde proiectare, amenajare şi ȋntreţinere spaţii verzi.
Printr-o legatură stransă cu clientul, realizăm spaţii verzi adaptate nevoilor şi cerinţelor acestora.
Cu o echipă experimentată, un proiect de amenajare corect şi un sistem de irigaţii profesional reuşim să aducem armonie ȋn toate proiectele finalizate de noi.
Pentru un proiect de amenajare bine structurat este nevoie să venim, să studiem cu atenţie spaţiul, lumina de care dispune acesta pe diferite zone, solul existent pentru a ne asigura că plantele şi gazonul vor beneficia un drenaj bun şi o să crească armonios cu o intervenţie minimă.
Misiunea noastră este să pesonalizăm fiecare proiect de amenajare atȃt estetic pentru a deveni un spatiu ideal pentru relaxare, cȃt şi tehnic pentru a asigura o ȋntreţinere uşoară cu cheltuieli minime.
Servicii oferite
Proiectare Spaţii Verzi
Proiectul de amenajare are rolul de a ȋmbina cerinţele clientului cu ideiile şi propunerile noastre.
Amenajarea grădinii incepe de la prima vizita cand se discută şi se stabilesc primele idei, după care se realizează designul grădinii, soluţiile tehnice şi necesarul de materiale impreuna cu devizul.
Pentru ȋndeplinirea acestora urmăm cȃţiva paşi:
Pentru ȋndeplinirea acestora urmăm cȃţiva paşi:
- Discutăm despre nevoile şi dorinţele tale, efectuăm masurători, verificăm sursa de apă pentru realizarea unui proiect de irigare corect şi eficient şi stabilim cȃteva detalii pentru proiect.
- Prezentăm cȃteva idei ȋn ce priveşte posibilitatea de amenajare ȋn funţie de poziţia terenului, gradul de umbrire şi pamant.
- Stabilim pe plan cȃteva puncte fixe din grădină, cu ar fi: aleile, grătarul, foişorul, locul de joaca şi alte zone deja existente.
- In cele din urmă discutăm şi definitivăm proiectul apoi realizăm lista de resurse necesare.
Amenajări Grădini şi Spaţii Verzi
Serviciu de amenajare cuprinde mai multe etape, care daca sunt respectate reusim sa facem amenajari spectaculoase, functionale si eficient din punct de vedere financiar.
Prima etapa ar fi consultanta sau discutia initiala care ar fi bine sa fie cat mai devreme pentru a stabili ce vrem sa facem si ce avem nevoie pentru a finaliza cu succes o gradina armonioasa.
Sunt cateva detalii tehnice care se omit din diferite motive, cum ar fi sursa de apa cu presiune si debit, drenurile necesare, rigolele, calitatea pamantului si traversarile pentru sistemul de irigatii.
Pe langa toate acestea daca avem pe teren plante deja existente noi putem sa le ingrijim pentru a putea fi introduse in proiectul de amenajare.
Etapele ce urmeaza reprezinta intregul proces de amenajare.
- Definirea liniilor generale ale gradinii cu detalii pentru ficare zona in parte.
Adica sa stabilim ce plante utilizam in functie de ce se potriveste dar si de ce ne dorim, locul pentru elementele de mobilier de gradina, aleile, drenurile, suprafata de gazon, jocuri de apa, iluminatul si materialele pe care le folosim. - Verificarea solului si pregatirea acestuia pentru aputea oferi plantelor unmediu propice pentru dezvoltare.
Daca pentru gazon avem nevoie de minim 20 cm pamant fertil, pentru plante avem nevoie in functie de dezvoltarea lor un volum mult mai mare de pamant fertil. De aceia este bine sa se pastreze pamantul existent cat mai curat, fara resturi de la constructii si sa nu se circule foarte mult cu uitilaje grele pe el. - Drenurile si sistemul de irigatii conform proiect.
- Plantarea arborilor, arbustilor, pomilor si a florilor.
La aceasta etapa este necesar sa fie gata irigarea si sa fie completat cu pamnat pana la cota finala a terenului.
Pentru o prindere rapida si crestere uniforma plantele au nevoie de un substrat hranitor, apa suficienta si un drenaj bun. Atunci cand se niveleaza cu uitilaje este bine sa evitam tasarea excesiva a solului. - Amenajarea rocariilor, a jocurilor de apa.
- Pozitionarea iluminarii spatiului verde.
Prin activitatea noastra ne dorim sa realizam spatii verzi pline de armonie si care sa sporeasca calitatea viestii prin culoare, aer curat, parfum natural, umbra naturala si multa relaxare.
Intreţinere grădini
Intretinerea spatiilor verzi este importanta si necesara pentru a pastra aspectul placut si sanatatea plantelor.
Pentru dezvoltare armonioasa si crestere uniforma gazonul are nevoie de tunderi regulate, la maxim o saptamana sau chiar mai des, iar plantele pe an au nevoie de cateva taieri de formare, dirijare si pentru intinerire.
Pentru sanatatea plantelor trebuie sa intervenim in curatarea acestora de uscaturi, de ramuri afectate de boli sau daunatori, stropit daca este cazul cu fungicide si insecticide si un lucru important, administrarea de ingrasamante foliare si solide pentru un aport de microelemente necesar dezvoltarii, infloririi, cresterii rezistentei la boli si la temperaturi scazute.
Gazonul pentru o crestere uniforma, aspect placut, fir moale la atingere si culoare frumoasa are nevoie de tuns la timp in functie de perioada anului, scarificat, aerat, stropit daca este cazul si administrarea de ingrasaminte solide si foliare.
Majoritatea problemelor care apar la gazon sunt datorate perioadei prea mari de la o tundere la alta. Un lucru foarte important atat pentru plante dar si pentru gazon o reprezinta cantitatea de apa si numarul de udari.
La majoritatea plantelor dar mai ales gazonului recomandam 1-2 udari pe saptamana sau chiar sa asteptam sa vedem deficit de apa la suprafata solului. Chiar daca nu vreti sa faceti un abonament cu o firma de intretinere, fie ca aveti robotel care tunde, nu aveti suprafata mare sau nu aveti plante multe si mari, tot e bine sa colaborati cu specialisti in peisagistica pentru a discuta si stabili cand si ce lucrari se pot face. Nu toate plantele se pot tunde sau taia in acelasi timp, sunt anumite boli greu de indentificat, lucari mai solicitante unde este nevoie de anumite utilaje.
Pentru intretinere se face un plan personalizat ce contine lucrarile necesare in functie de fiecare gradina in parte.
Gazonul şi infiinţarea acestuia
De mii de ani pajiştile sau cum le spunem astăzi, gazon sau peluza au avut un rol foarte important în evolutia omului şi a bunăstării acestuia.
Noi astăzi utilizăm gazonul pentru agreement şi pentru a ne încânta ochii. Gazonul este important şi prin faptul că reduce emisiile de carbon, poate scădea temperature prin evapo transpiraţie de la 2 pana la 4ºC, produce oxygen, reţine praful şi particulelle poluante din atmosferă.
Pentru realizarea unei peluze bine înţelenite, cu o culoare placută şi cu suprafaţa terenului dreaptă trebuie urmăriţi câţiva paşi importanţi.
Gazonul poate fi realizat prin însămânţare sau prin montarea rulourilor de gazon. În ambele cazuri terenul pe care urmeaza sa infiinţăm peluza trebuie curăţat foarte bine de buruieni, resturi vegetale, piatră şi alte gunoaie. Îl săpăm cu motocultorul pentru al afâna si uniformiza primii 20 cm de pamant. Aceasta operatiune ajuta la patrunderea radaciniloe în profunzime dezovoltând o rezistenţă mai mare la secetă, temperaturi scazute, boli, dar si la o crestere uniforma, tot gazonul beneficiind de acelasi amestec de sol. Prin această operaţiune realizăm şi un minim de drenaj. În cazul în care avem un sol argilos şi apa nu pătrunde în profunzime se pot realiza şi câteva drenuri în funcţie de suprafaţa terenului ce urmează a fi gazonat. După ce am săpat dacă este nevoie adăugăm şi pămant negru de împrumut.
Pământul adăugat trebuie să fie pus până la cota finală a gazonului deoarece pe viitor se mai tasează.
Pământul trebuie nivelat cu grebla, tavalugit pentru a vedea eventualele denivelari şi nivelat din nou. In ambele cazuri recomandam un sistem de irigare professional pentru a putea avea un gazon perfect.
Gazonul înfiinţat prin însămânţare
Însămânţarea gazonului se poate face în toată perioada anului daca putem asigura o udare optimă, dar cel mai bine este primăvara în martie- aprilie sau sfârşitul verii- începutul lunii Septembrie. Pentru însămânţare avem nevoie de o nivelare foarte buna, eliminarea pietrelor, gunoielor si a resturilor de buruieni apoi se distribuie uniform semintele de gazon si ingrasamantul, se adauga un strat de nisip care ajuta la mentinerea umiditatii, la drenaj iar daca ploua impiedica plutirea si adunarea semntelor. Dupa acestea se tavalugeste bine si se irigă de cate ori este nevoie pe zi pentru a menţine umiditatea la suprafaţa solului favorizând germinarea seminţelor. Dupa primul tuns dacă nu e tasat suficient se mai trece o data cu tăvălgul.
Gazonul rulou
Acesta se poate monta pe toată perioada anului. Pentru a realiza o peluza perfecta trebuie sa tasam si sa udam santurile de irigare, daca adaugam un strat gros de pamant de imprumut, trebuie intins si tasat pe straturi pentru a realiza o compactare uniforma iar gazonul rulos sa fie de calitate.
Înainte de a monta gazonul rulou se adauga un strat de 0,5-1 cm de nisip pentru o nivelare mai bună, drenaj şi un contact cât mai bun între rulou şi sol. Foarte important sa administram si ingrasamant pentru o inradacinare buna si un ingrasamant foliar care are rolul de ajuta la trecerea peste stresul provocat de transplantare.
După montaj se irigă din ambundenţă şi se tavalugeşte. Irigarea trebuie programata de mai multe ori pe zi pentru cateva zile apoi trebuie reduse udarile pana 1-2 udari pe saptamana.
Avantaje
Peluzele înfiinţate prin însămânţare au avantajul că putem alege noi amestecul de seminţe în funcţie de sol, lumină iar peluzele infiintate prin insamantare sunt mai rezistente. Sămanţa de gazon si lucrarile aferente insamntarii sunt mai ieftine.
Peluzele înfiinţate cu gazon rulou au avantajul că se realizează mult mai repede. Putem avea grădina verde în câteva săptămâni sau chiar zile. Solul se poate nivela şi tasa mult mai bine, riscul de a se denivela pe viitor fiind cât mai mic. Dacă plouă nu este afectat. Se tăvălugeşte imediat după montaj şi astfel se mai pot remedia micile imperfecţiuni. Daca plouă înainte de montaj se poate monta utilizând panouri şi astfel nu denivelăm terenul. Se poate monta şi la temperature scazute dar şi la temperaturi ridicate. Astfel daca este nevoie vara se poate gasi transport frigorific. Buruienile ies mult mai greu.
Dezavantaje
La gazonul înfiinţat prin însămânţare dezavantajul este că durează mai mult până când răsare şi putem circula pe acel gazon. Pentru însamânţare avem la dispoziţie puţin timp pe perioada anului. Atunci când însămânţăm nu trebuie sa fie precipitaţii cât timp nivelăm şi insămânţăm peluza. Dacă ploua trebuie să aşteptam să se zvânte pământul şi apoi o luăm de la capăt, iar dacă plouă torrential după însămânţare avem şanse mari să pierdem toată sămânţa. După irigare buruienile apar foarte repede şi necesită operaţiuni suplimentare pentru eliminarea lor.
Ca dezavantaje gazonul rulou poate avea in primul rând preţul de achiziţie şi plata transportului.
Depindem de condiţiile climatice din zona din care provine. Dacă acolo plouă nu se mai poate recolta şi astfel suntem nevoiţi să amânăm montajul.
Necesită o ingrijire atentă până se aclimatizează.
Sisteme de irigaţii şi drenaj
Importanța și avantajele sistemului de irigare
In ultimii ani vedem ca apa din surse naturale nu asigură solului o umiditate corespunzătoare, fiind necesară suplimentarea acesteia.
Apa este foarte importanta si are rolul de a transporta substanțele nutritive în plantă. de aceia propunem montarea unui sistem automat de irigare. Sistemul automatizat de irigare nu include doar cateva piese care au rolul de a uda plantele si gazonul. Acesta este mult mai complex si poate cuprinde o modalitate de captare si inmagazinare a apei pluviale, a apei din panza freatica prin puturi de mare adancime si toate acestea conectate la un bazin de acumulare. Aici aducem apa de la retea si realizam o automatizare cu pompe si sistem de irigare profesional. Cu acestea avem posibilitatea sa controlam mult mai bine consumul de apa si umiditatea din sol.
Un sistem de irigare proiectat corespunzător și instalat adecvat aduce cu sine mai multe avantaje:
- Economie de timp- sistemul porneste si se opreste automat fara interventia noastra
- Costuri reduse- investitia se poate recupera in cativa ani
- Uniformitate în distribuția apei- cu ajutorul aspersoarelor care distribuie apa uniform
- Economisirea apei- prin realizarea unui proiect cu zone separate pentru umbra si soare, udam fiecare suprafata atat cat este nevoie
- Existența unei asigurări împotriva secetei și a variațiilor sezoniere
- Maximizarea beneficiilor utilizării îngrășămintelor
- Adaptabilitatea sistemului la nevoile grădinii
Necesarul de apă al gazonului
Cantitatea de apă oferită gazonului trebuie să fie optimă, fără exces sau deficit. Excesul de apă duce la putrezirea rădăcinilor și semințelor.
Aportul de apă adus cu fiecare irigare trebuie să fie suficient pentru a asigura o umectare a solului pe 10-15 cm adâncime, aici fiind sistemul radicular al plantei. O irigare ce nu asigură umectarea solului la această adâncime este negativă pentru sistemul radicular, acesta devenind mai puțin profund, afectându-se astfel perenitatea.
Cantitatea de apă este determinată de anumiți factori precum:
- tipul de sol: în funție de tipul de sol apa este reținută mai bine sau este drenată mai rapid. Solul de tip nisipos drenează apa mult mai rapid necesitând o irigare mai frecventă. Solul de tip argilos reține mult mai bine apa, necesitând astfel o atenție sporită pentru evitarea "băltirii"
Drenajul
Sunt foarte putine plante care suporta sau le place umiditatea in exces.
Astfel, inainte de fiecare proiect trebuie sa verificam gradul de drenare a solului si modul de eliminare a surplusului de apa de pe suprafata gradinii.
Atunci cand solul nu are un drenaj bun, apelam la sisteme de drenaj cu santuri, piatra si tuburi riflate pentru dirijarea catre canalizare a surplusului de apa.
Daca nu mai putem sa facem asta putem apela la rigole conectate prin tevi de scurgere sau nivelam teren incat sa evitam stagnarea apei in gradina.
Lucrări sezoniere
In aceasta categorie sunt cuprinse cateva lucrari esentiale si necesare in vederea intretinerii spatiilor verzi dar si pentru completari in spatiile verzi
Lucrari de primavara
Primele lucrari sunt taierile la pomii fructiferi si stropitul acestora cu ulei horticol, insecticid si sulfat de cupru. Acestea se pot incepe din luna februarie in functie de temperatura. Imediat dupa aceste lucrari se pot incepe lucrarile de taieri, curatare si dirijare a plantelor ornamentale.
In lunile februarie-martie este recomndat sa se faca si plantarile plantelor la balot sau cu radacina nuda.
Scarificarea si aerarea gazonului
Aceasta lucrare se face dupa ce sa topit zapada, avem temperaturi pozitive si solul s-a zvantat putin.
Odata cu aceaste lucrari se administreaza si primele ingrasaminte pentru plante si gazon. In lunile martie-aprilie se pot face insamantari si suprainsamantari ale gazonului.
Cand incepe sa fie deficit de apa in sol trebuie sa deschidem, sa verificam si sa curatam sistemele de irigare. Trebuie facute probe si reglaje pentru a functiona foarte bine.
Lucrari de vara
Ca lucrari importante avem administrarea ingrasamantului cu eliberare lenta, la 3 luni de la administrarea din primavara. Putem face si o scarificare usoara daca avem un gazon des si cu cateva fire de iarba moarte. Se fac stropiri la gazon si la plante pentru protejare de boli si daunatori.
Lucrari de toamna
Ca lucrari de toamana avem scarificat, administrat de ingrasamant, insamantare si suprainsamanatare gazon, plantat si transplantat plante, pretejarea plantelor sensibile pentru inghet, golirea sistemului de irigat, lucrari de curatare si improspatare a iazurilor si helesteielor, curatarea si pregatirea gradinilor de legume pentru primavara.
Amenajări heleşteie, jocuri de apă şi cascade
Daca avem spatiu suficient si clientii sunt incantati de a avea cat mai multe elemente naturale in gradina lor, putem realiza un helesteu cu joc de apa sau cascada care ne va duce cu gandul la vacanta.
Aceste elemente de decor sunt foarte complexe si pot contine lemn, piatra naturala, pesti, plante de apa si multe alte elemente de decor care fac din gradina dumneavoastra un loc mirific.
Amenajări grădini de legume
Gradinile de legume in funtie de spatiu din gradina si timpul pe care il puteti aloca se pot face din diferite materiale si diferitre dimensiuni.
Se pot face din lemn, piatra, caramida, cu plante aromatice, flori si elemente de decor pentru a benificia si de legume si fructe bio, dar si de elemente de decor.
Infiinţare de livezi
Daca beneficiati de un spatiu generos si vreti sa consumati fructe crescute in curte si chiar ingrijite de dumneavoastra, noi va putem ajuta cu pregatirea terenului, terasamentul acestuia, plantarea si taierea pomilor, montarea unui sistem de irigare prin picurare si consultatnta daca aveti nevoie.
Soluţii de iluminare
Pentru toate amenajarile propunem si un iluminat ambiental cu corpuri de iluminat care sa puna in valoare intreaga gradina si noaptea.
Mobilier de gradina
Dupa mai multi ani de cand facem gradini si amenajari de spatii verzi am reusit sa avem mai multi colaboratori si astfel putem sa venim in ajutorul dumneavoastra cu solutii pentru diferite piese de mobilier din amenajarea gradinii.

Creăm spații verzi unice, adaptate cerințelor tale.
Sună pentru un proiect personalizat!